חוויות מרגשות בטיול לספרד ופורטוגל: מורשת יהודית
טיול מאורגן לספרד ופורטוגל של קבוצת טיולי גשר עם המדריך ראובן כהן, אוקטובר 2016.
במסגרת הטיול לספרד ופורטוגל נתנו דגשים על היהדות והיהודים בימי הביניים בחצי האי האיברי. קבוצת מטיילי גשר טיילה ולמדה על ההיסטוריה, המורשת והתרומה של היהודים באיזור אנדלוסיה אשר בדרום ספרד. יהודי אל אנדלוס (אנדלוסיה) פיתחו ענפים רבים ביהדות שלא נודעו בשאר קהילות ישראל. מלבד עיסוקם בתורה ובתלמוד, חיברו יהודי ספרד המוסלמית שירי קודש ושירי חול, ספרי דקדוק ומילונים, חיבורי הגות וספרות, ואף עסקו ברפואה ובמדעים.
במשך מאתיים שנה, מ-950 ועד 1148, שמרה יהדות ספרד, שמרכזה היה באנדלוסיה, על רמה תרבותית גבוהה. את התקופה הזו כינו ההיסטוריונים "תור הזהב".
גולת הכותרת בביקורנו באנדלוסיה היה הביקור בעיר קורדובה. גילינו בעיר את שרידיה המרשימים של קהילה יהודית שהיתה מרכזה החשוב של יהדות ספרד בימי "תור הזהב". העיר שהיתה ביתה של קהילה מפוארת בה פעלו חכמים, משוררים, הוגי דעות, מדקדקים, אנשי תורה והלכה, רופאים ומדענים – ריקה היום מיהודים. אבל בהחלט ניתן היה להתרשם ולהרגיש את הרוח היהודית שנשבה בה בעבר.
טיילנו ברובע היהודי העתיק של העיר. סמטאותיו צרות ומעוקלות, חצרות הבתים משרים אווירה נעימה ומיוחדת. ברובע היהודי נתקלנו בשמות רחובות, וכיכרות המעלים את זכרם של יהודים שחיו ופעלו בימי הביניים. כיכר יהודה הלוי, כיכר טבריה, וכיכר מימונידס על שמו של רבי משה בן מימון, הרמב"ם.
במסגרת הסיור הגענו לכיכר טבריה. הרמב"ם נאלץ לברוח מהעיר בהיותו כבן 13 בלבד, כאשר המואחידון – קנאים מוסלמים מצפון אפריקה – פלשו לכאן, החריבו את קהילות ישראל והמיטו אסון על היהודים. משפחתו של הרמב"ם החלה בנדודיה ולבסוף השתקעה במצרים. המסורת מספרת כי הוא קבור בטבריה. וכאן, בשנת 1935, באירוע לציון 800 שנה להולדתו של הרמב"ם, נקבע כי הכיכר תיקרא טבריה, כשם מקום מנוחתו. כאן גם הוצב בשנת 1964 פסלו המרשים (הדמיוני) של הרמב"ם.
טיול לספרד ופורטוגל בהדרכת ראובן כהן, אוקטובר 2016