טיולים מאורגנים כשרים לשומרי מסורת

טיולים כשרים למזרח אירופה

מזרח אירופה – תרבות, נופים, היסטוריה ומורשת יהודית

לכל הטיולים המאורגנים לשומרי מסורת לחצו כאן>

טיול למזרח אירופה הוא מסע קסום של חזרה אל אירופה הקלאסית. טיול אל ערים ואל נופים ספוגים היסטוריה של אלפי שנים, היסטוריה של התרבות המערבית בכלל ושל העם היהודי בפרט.

התמוטטות המשטרים הקומוניסטים וסיום המלחמה הקרה בסוף שנות השמונים של המאה ה-20, פירקו את "מסך הברזל" ופתחו את שעריהם של חבלי הארץ היפיפיים האלה אל המטיילים. כשם שאחרה מזרח אירופה להסתגל לטכנולוגיה של המהפכה התעשייתית במאות ה-18-19, כך היא מאחרת לסגל לעצמה את התרבות האמריקנית המודרנית, וזה חלק ממה שמעניק לה את קסמה הרב. הערים המרכזיות, שחלקן נהרסו בתקופת מלחמת העולם השנייה ושוקמו לאחריה, נותרו קלאסיות ורומנטיות, והנופים המרהיבים נותרו בתוליים ובראשיתיים.

ארמונות, טירות ומצודות של משפחות מלוכה, של אבירים ושל משפחות אצולה מוקפים גנים מלכותיים, רובעים עתיקים שהשתמרו לאורך מאות שנים, כנסיות מפוארות ובתי כנסת עתיקים, כיכרות ושווקים, ניחוחות וצבעים, פסלים וציורים – התרבות האירופאית במיטבה! ישן וחדש מתמזגים בתרבות המזרח אירופאית: מהטרקלינים המרשימים והמוסיקה הקלאסית של המאות 18-19, אל התיאטראות, המוזיאונים ובתי הקפה של ימינו, והכל באווירה קלאסית ורומנטית שתחסיר מלבכם פעימה.

בעקבות יהדות מזרח אירופה

קשה לקבוע מתי בדיוק החלה התיישבות של יהודים במזרח אירופה. החל מהמאה ה-12, בעקבות גלי הגירה ממרכז ומערב אירופה, התהוו שם הקהילות היהודיות במשך כמה מאות שנים. מסיבות כלכליות, בעקבות רדיפות, המגיפה הגדולה של אמצע המאה ה-14, החרפת היחסים בין היהודים לקהילה הנוצרית במערב ובמרכז אירופה, התקיימו גלי הגירה גדולים שייצרו קהילות חדשות והגדילו את הקיימות. במחצית השנייה של המאה ה-17, הקהילה היהודית בפולין הייתה הגדולה ביותר בעולם.

עד ראשית העת החדשה, הקהילות נהנו מאוטונומיה יחסית שהתבססה על "פריבילגיום" – הסכמים של זכויות וחובות בין היהודים לבין האצולה המקומית או הרשויות. ארגונים על-קהילתיים כגון "וועד ארבע ארצות" דאגו לאינטרסים של הקהילות ושתדלנים פעלו למען הקהילה בקרב האצולה ובתי המלוכה. אך תהליכים ארוכים ומורכבים בעולם הנוצרי יצרו לחץ על היהודים והגבירו את גילויי האנטישמיות והרדיפות. התפתחות המדינה הריכוזית ומדינות הלאום, הקרע בעולם הנוצרי בין קתולים לפרוטסטנטים, והתפתחות מדעית שהביאה איתה גם את תיאוריית הגזע, ייצרו את האנטישמיות המודרנית שהגיעה לשיאה במלחמת העולם השנייה.

יחד עם זאת, מזרח אירופה היא ערש התרבות היהודית כפי שהיא היום. הארגונים החברתיים, התפתחות המוסד הרבני, ספרות השו"ת, פדיון שבויים ומוסדות צדקה ועזרה לנזקקים, היו ייחודיים ליהודים והם הבסיס לתרבות שלנו עד עצם היום הזה. פריחה אינטלקטואלית פנימית והשפעות הסביבה הנוצרית ייצרו התפתחויות דתיות וחברתיות. הקשיים, הרדיפות והגירושים הולידו תקווה לגאולה שהביאה לתופעת השבתאות ולמשבר שהגיע בעקבותיה. אלה חלק מהסיבות שהובילו להתפתחות התנועה החסידית והתפשטות קבלת האר"י. התנועה גם יצרה את ה"מתנגדים", ולצידה גם את תנועת ההשכלה שהתנגדה לשניהם. הדיאלוגים והוויכוחים הפוריים בין כל הזרמים והתנועות, שראשיתם במזרח אירופה, הם הבסיס ליהדות המודרנית. אי אפשר להבין לעומק את התרבות היהודית בלי להכיר את ההיסטוריה המזרח-אירופאית שלה!